Téli átigazolási tájékoztató (2023-2024)

2024. január. 22., 13:23   |    

Téli átigazolási tájékoztató (2023-2024)

Tájékoztatjuk az Egyesületeket, hogy az alábbi átigazolási tájékoztató a hatályos (1/2024 verziószámú) NYIÁSZ rövid kivonata, a téli átigazolási időszak lényegi része.

További információk a hatályos (2024. január 01.-én hatályba lépett) NYIÁSZ szabályzatban találhatóak, amely letölthető az MLSZ dokumentumtárából.

2023 – 2024 TÉLI ÁTIGAZOLÁSI IDŐSZAK:

Labdarúgás:
Amatőr felnőtt, U6-U19, Öregfiúk: 2024. január 15. – február 14. éjfél
(Amennyiben az átadó sportszervezet hozzájárul az átigazoláshoz)

Hivatásos labdarúgók belföldi átigazolása: 2024. január 18. – február 14. éjfél

Futsal:
Felnőtt és utánpótlás korúak: 2024. január 15. – február 14. éjfél
(Amennyiben az átadó sportszervezet hozzájárul az átigazoláshoz)

VERSENYIGAZOLVÁNYOK LEADÁSA TÉLI ÁTIGAZOLÁSKOR:

Bajnoki év közbeni átigazoláskor a labdarúgónak a sportszervezet köteles a versenyigazolványát (sportorvosival együtt) átadni és azt a labdarúgó vagy átvevő sportszervezet az átigazolást végző vármegyei igazgatóságnál köteles leadni ill. az átigazolási dokumentumok feltöltésekor az átvevő sportszervezet feltöltheti a korábbi versenyengedély menüponthoz. A labdarúgó átigazolását követően az új sportszervezetébe érvényes versenyigazolványa csak ezt követően kerülhet kinyomtatásra és átadásra!!

„A” táblázat, felnőtt működési költségtérítés
(2004-ben és előbb született labdarúgók):

1) Az amatőr férfi, női, valamint futsal 19 év feletti labdarúgó belföldi átigazolásakor, a téli átigazolási időszakban, továbbá a 19.§ m) pontja szerinti speciális, átigazolási időszakon kívül eső esetekben az átadó és az átvevő sportszervezet a jelen szabályzatban előre meghatározott maximum összeghatárig állapodhat meg az „A” táblázatnak megfelelően. Működési költségtérítésként elszámolható az a bajnoki év, melyre a labdarúgó érvényes versenyengedéllyel rendelkezett és az adott bajnoki évben hivatalos mérkőzésen pályára is lépett. (Az összegek forintban megállapítottak, és az átvevő sportszervezet besorolása alapján számítandóak).
1a) A felnőtt működési költségtérítés a téli átigazoláskor, továbbá a 19.§ m) pontja szerinti speciális, átigazolási időszakon kívül eső esetekben fizetendő, minden egyes alkalommal. A működési költségtérítés megfizetésén felül az átigazolás csak akkor hajtható végre téli átigazoláskor, ha ahhoz az átadó sportszervezet hozzájárul.
1b) Később, ezen táblázat alapján további pénzügyi követelés nem érvényesíthető.
1c) A táblázat alkalmazása csak belföldi sportszervezet váltások esetére értendő.
1d) Az átvevő sportszervezet a megállapodás szerinti összeget az átigazolás előtt banki átutalással köteles teljesíteni az átadó sportszervezetnek. Az átigazoláshoz szükséges okiratokkal (átigazoló lap, működési költségtérítésre vonatkozó számla, szükség esetén a megkötött megállapodás) együtt a pénzmozgás megtörténtének igazolását is be kell nyújtania az MLSZ illetékes szervéhez, ennek hiányában – amennyiben a NYIÁSZ eltérően nem rendelkezik – a labdarúgó nem igazolható át.
1e) A két sportszervezet felnőtt működési költségtérítés megállapodás szerinti összegének meg nem fizetése esetén a labdarúgó nem igazolható át.
1f) A fenti 1d) és 1e) pontok alól kivételt képez, ha az átvevő sportszervezet az átigazolási kérelmét bizonyíthatóan az átigazolási határidőn és az átadó sportszervezetnek küldött írásbeli felszólításától számított 8 napon belül a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben szabályosan benyújtotta úgy, hogy a kérelemhez csatolta a fizetési felszólításról szóló igazolás másolatát is a számla helyett – azonban az átadó sportszervezet számlázási kötelezettségét elmulasztotta, és emiatt a labdarúgó után jelen táblázat vagy megállapodás alapján fizetendő működési költségtérítés fizetésének az átvevő sportszervezet nem tudott eleget tenni –, úgy az MLSZ a labdarúgót az átvevő sportszervezet írásbeli felszólításától számított 8 nap után átigazolja és fegyelmi eljárást indít a vétkes sportszervezettel szemben. A 19. § m) pontja szerinti speciális, átigazolási időszakon kívüli esetekben 8 nap a határidő. A fegyelmi eljárás megindítása nem szünteti meg a működési költségtérítés megfizetésének kötelezettségét.
1g) Az átadó sportszervezet írásban lemondhat az „A” táblázatban szereplő felnőtt működési költségtérítésről.
1h) Amennyiben az adott jogosult sportszervezet (vagy annak a labdarúgó szakosztálya) megszűnt, vagy a működési költségtérítés fizetésének esedékessé válásakor nem tagja az MLSZ-nek, vagy saját hibájából (nevezés jóváhagyása után történő visszalépés vagy kizárás miatt) nem tud versenyzési lehetőséget biztosítani a labdarúgónak, úgy a táblázatban foglalt működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége megszűnik.
1i) Abban az esetben, ha egy labdarúgó a jelenlegi átigazolási időszakot is beleszámítva, egymást követő két átigazolási időszakon (egy éven) belül (télnyár), külföldről másik magyar sportszervezetbe igazol vissza, az új sportszervezet köteles megfizetni azt a felnőtt működési költségtérítést a játékos legutóbbi magyar sportszervezetének, amelyet közvetlen odaigazolása esetén kellett volna fizetni.

 

Akadémiák: A Magyar Állam által kijelölt 10 db sportszervezet (akadémia). (Zalában nincs)
Tehetségközpont Zalában : ZTE FC 
Körzetközpontok Zalában: Footbal Club Nagykanizsa, Hévíz SK


„B” táblázat, fiú utánpótlás működési költségtérítés:
(2005-ben és később született labdarúgók): 

2) Az amatőr 19 év alatti férfi utánpótlás labdarúgó (kivéve futsal) belföldi átigazolásakor minden esetben, minden átigazolási időszakban a „B” táblázatban foglaltak szerinti összeg fizetendő az ott töltött éveknek megfelelően. Működési költségtérítésként elszámolható az a bajnoki év, melyre a labdarúgó érvényes versenyengedéllyel rendelkezett és az adott bajnoki évben hivatalos mérkőzésen pályára is lépett. Az U19-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgók az idény végén az adott, NYIÁSZ-ban meghatározott nyári átigazolási időszakban is a „B”, utánpótlás amatőr működési költségtérítésre vonatkozó táblázata alapján válthatnak sportszervezetet. Kivéve azt az esetet, amennyiben az U-19-es kiöregedő labdarúgóval a saját vagy vele szerződésben lévő profi felnőtt sportszervezete nem köt profi szerződést. Ebben az esetben a labdarúgó ingyen eligazolhat. A felnőtt sportszervezet kategóriáját mindig a vele szerződésben álló utánpótlás sportszervezet besorolása szerint kell meghatározni. Utánpótlás együttműködési megállapodással rendelkező egyesületek közötti tranzakciónál az átadó egyesület lemondhat a „B” táblázatban szereplő utánpótlás működési költségtérítésről.

2a) 1.) Amennyiben egy klubot váltó játékos a jelenlegi átigazolási időszakot is beleszámítva, egymást követő két átigazolási időszakon (egy éven) belül átigazol (tél-nyár, nyár-tél), úgy az új sportszervezet az előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett, az átadó sportszervezet ezt megelőző, ténylegesen kifizetett, számlával igazolható utánpótlás működési költségtérítését is köteles megfizetni az átadó sportszervezetnek. A két (az előző és az aktuális) működési költségtérítés összegének eredményétől a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő.
      2.) Abban az esetben, ha a klubot váltó játékos a jelenlegi átigazolási időszakot is beleszámítva, egymást követő két átigazolási időszakon (egy éven) belül átigazol (tél-nyár, nyár-tél) és az első átigazolása ugyanolyan osztályba vagy magasabb osztályból alacsonyabb osztályba, a második pedig alacsonyabb osztályból magasabb osztályba történik, úgy az új sportszervezet a szorzókkal együtt előírt éves utánpótlás működési költségtérítés mellett (melyet megfizet az átadónak), a két a legmagasabb besorolású sportszervezet között fizetendő maximális összeget, valamint az előírt szorzókkal növelt összeget köteles átutalni az MLSZ illetékes területi igazgatóságának bankszámlájára. Kivétel ez alól, ha a tranzakcióban érintett első klubjához igazol vissza magasabb szintre.

Jelen NYIÁSZ 13.§ (3) 2a) alá tartozó pontok együttes megszegése esetén mindkét szankciót érvényesíteni kell.

2b) A működési költségtérítés B táblázatában foglalt összegekre az alábbi szorzók vonatkoznak:
• Magyar utánpótlás válogatott szereplés (nemzeti válogatottak egymás közötti mérkőzésén történt pályára lépés):
A fizetendő teljes összeg X 1,5
• Szomszédos megyébe történő átigazolás U14-es korosztályú, vagy fiatalabb labdarúgók esetén: A fizetendő teljes összeg X 2 (Budapest és Pest megye ezen szabály vonatkozásában egy megyének tekintendő)
• Nem saját és nem szomszédos megyébe történő átigazolás U14-es korosztályú, vagy fiatalabb labdarúgók esetén: A fizetendő teljes összeg X 5 (Budapest és Pest megye ezen szabály vonatkozásában egy megyének tekintendő) Amennyiben a labdarúgó családja életvitelszerűen az átvevő sportszervezet megyéjébe költözik, csak a szorzók nélküli teljes összeget kell fizetni. Ebben az esetben az átvevő sportszervezet a labdarúgó állandó lakcímének és iskolájának, valamint a szülők állandó lakcímének és munkáltatói igazolásának hivatalos dokumentumát csatolni köteles az átigazoláshoz, melyeknek az átvevő sportszervezet megyéjéhez kell tartoznia.
• Abban az esetben, ha a fizetendő teljes összeget nem lakcímváltozással összefüggő megyén túli átigazolás miatt kétszeres vagy ötszörös szorzóval terhelten kell megfizetni, a fizetendő teljes összeg és a szorzókkal növelt teljes összeg különbözetét az átvevő sportszervezet az MLSZ bankszámlájára köteles utalni.

2c) A táblázatban szereplő összegektől fölfelé és oldalra történő igazolásnál nem lehet eltérni, vagyis a teljes összeg fizetendő minden átigazolási időszakban, kivétel ez alól a Grassroots/Amatőr sportszervezetek között történő oldalirányú átigazolás, amely esetben 10-100% között a felek megállapodhatnak. A lefelé történő átigazolásnál minden átigazolási időszakban, a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a táblázatban feltüntetett működési költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő. 2d) Abban az esetben, ha egy labdarúgó a jelenlegi átigazolási időszakot is beleszámítva, egymást követő két átigazolási időszakon (egy éven) belül (tél-nyár, nyár-tél) külföldről másik magyar sportszervezetbe igazol vissza, az új sportszervezet köteles megfizetni azt az utánpótlás működési költségtérítést a játékos legutóbbi magyar sportszervezetének, amelyet közvetlen odaigazolása esetén kellett volna fizetni.
2e) Az átvevő sportszervezet a megállapodás szerinti összeget az átigazolás előtt banki átutalással köteles teljesíteni az átadó sportszervezetnek. Az átigazoláshoz szükséges okiratokkal (átigazoló lap, működési költségtérítésre vonatkozó számla, szükség esetén a megkötött megállapodás, lakcím, iskolai és munkáltatói igazolások) együtt a pénzmozgás megtörténtének igazolását is be kell nyújtania az MLSZ illetékes szervéhez, ennek hiányában – amennyiben a NYIÁSZ eltérően nem rendelkezik – a labdarúgó nem igazolható át.
2f) A két sportszervezet utánpótlás működési költségtérítés megállapodás szerinti vagy a táblázat szerinti összegének meg nem fizetése esetén a labdarúgó nem igazolható át.
2g) Abban az esetben, ha az átvevő sportszervezet az átigazolási kérelmét bizonyíthatóan az átigazolási határidőn és az átadó sportszervezetnek küldött írásbeli felszólításától számított 8 napon belül a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben szabályosan benyújtotta úgy, hogy a kérelemhez csatolta a fizetési felszólításról szóló igazolás másolatát is a számla helyett – azonban az átadó sportszervezet számlázási kötelezettségét elmulasztotta, és emiatt a labdarúgó után jelen táblázat vagy megállapodás alapján fizetendő, működési költségtérítés fizetésének az átvevő sportszervezet nem tudott eleget tenni –, úgy az MLSZ a labdarúgót az átvevő sportszervezet írásbeli felszólításától számított 8 nap után átigazolja, és fegyelmi eljárást indít a vétkes sportszervezettel szemben. A fegyelmi eljárás megindítása nem szünteti meg a működési költségtérítés megfizetésének kötelezettségét.
2h) Amennyiben a jogosult sportszervezet (vagy annak a labdarúgó szakosztálya) megszűnt, vagy a működési költségtérítés fizetésének esedékessé válásakor nem tagja az MLSZ-nek, vagy saját hibájából (nevezés jóváhagyása után történő visszalépés vagy kizárás) nem tud versenyzési lehetőséget biztosítani a labdarúgónak, úgy a táblázatban foglalt működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége megszűnik.
2i) A jelen „B” táblázat alapján az amatőr utánpótlás működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége a labdarúgó első hivatásos szerződésének megkötéséig áll fenn azzal, hogy ezt követően utánpótlás működési költségtérítésre vonatkozó pénzügyi követelés nem érvényesíthető (további státuszváltozás esetében sem. Az első amatőr státuszból hivatásos státuszba igazoláskor még fizetendő utánpótlás működési költségtérítés.

 

Akadémiák / Elit Képzési Központ Zalában jelenleg: nincs
Kiemelt Képzési Központ: ZTE FC

„C” táblázat, női utánpótlás működési költségtérítés:
(2005-ben és később született női labdarúgók):

3) Az amatőr 19 év alatti női utánpótlás labdarúgó (kivéve futsal) belföldi átigazolásakor minden esetben, minden átigazolási időszakban a „C” táblázatban foglaltak szerinti összeg fizetendő az ott töltött éveknek megfelelően. Működési költségtérítésként elszámolható az a bajnoki év, melyre a labdarúgó érvényes versenyengedéllyel rendelkezett és az adott bajnoki évben hivatalos mérkőzésen pályára is lépett. Az U19-es korosztályból adott bajnoki idényben kiöregedő amatőr labdarúgók az idény végén az adott, NYIÁSZ-ban meghatározott nyári átigazolási időszakban is a „C”, női utánpótlás amatőr működési költségtérítésre vonatkozó táblázata alapján válthatnak sportszervezetet.

3a) A táblázatban szereplő összegektől fölfelé és oldalra történő igazolásnál nem lehet eltérni, vagyis a teljes összeg fizetendő minden átigazolási időszakban. A lefelé történő átigazolásnál minden átigazolási időszakban, a két sportszervezet közös megállapodás alapján eltérhet úgy, hogy a táblázatban feltüntetett működési költségtérítési összegek minimum 10%-a minden esetben kötelezően fizetendő.
3b) Az átvevő sportszervezet a megállapodás szerinti összeget az átigazolás előtt banki átutalással köteles teljesíteni az átadó sportszervezetnek. Az átigazoláshoz szükséges okiratokkal (átigazoló lap, működési költségtérítésre vonatkozó számla, szükség esetén a megkötött megállapodás, lakcím, iskolai és munkáltatói igazolások) együtt a pénzmozgás megtörténtének igazolását is be kell nyújtania az MLSZ illetékes szervéhez, ennek hiányában – amennyiben a NYIÁSZ eltérően nem rendelkezik – a labdarúgó nem igazolható át.
3c) A két sportszervezet utánpótlás működési költségtérítés megállapodás szerinti vagy a táblázat szerinti összegének meg nem fizetése esetén a labdarúgó nem igazolható át.
3d) Abban az esetben, ha az átvevő sportszervezet az átigazolási kérelmét bizonyíthatóan az átigazolási határidőn és az átadó sportszervezetnek küldött írásbeli felszólításától számított 8 napon belül a mindenkor hatályos ügyviteli rendszerben szabályosan benyújtotta úgy, hogy a kérelemhez csatolta a fizetési felszólításról szóló igazolás másolatát is a számla helyett – azonban az átadó sportszervezet számlázási kötelezettségét elmulasztotta, és emiatt a labdarúgó után jelen táblázat vagy megállapodás alapján fizetendő, működési költségtérítés fizetésének az átvevő sportszervezet nem tudott eleget tenni –, úgy az MLSZ a labdarúgót az átvevő sportszervezet írásbeli felszólításától számított 8 nap után átigazolja, és fegyelmi eljárást indít a vétkes sportszervezettel szemben. A fegyelmi eljárás megindítása nem szünteti meg a működési költségtérítés megfizetésének kötelezettségét.
3e) Amennyiben a jogosult sportszervezet (vagy annak a labdarúgó szakosztálya) megszűnt, vagy a működési költségtérítés fizetésének esedékessé válásakor nem tagja az MLSZ-nek, vagy saját hibájából (nevezés jóváhagyása után történő visszalépés vagy kizárás) nem tud versenyzési lehetőséget biztosítani a labdarúgónak, úgy a táblázatban foglalt működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége megszűnik.
3f) A jelen „C” táblázat alapján az amatőr utánpótlás működési költségtérítés megfizetésének kötelezettsége a labdarúgó első hivatásos szerződésének megkötéséig áll fenn azzal, hogy ezt követően utánpótlás működési költségtérítésre vonatkozó pénzügyi követelés nem érvényesíthető (további státuszváltozás esetében sem. Az első amatőr státuszból hivatásos státuszba igazoláskor még fizetendő utánpótlás működési költségtérítés.

KIVÉTELES ÁTIGAZOLÁSI LEHETŐSÉG (átigazolási időszakon kívüli átigazolás):

NYIÁSZ 19 § 1 m):

Belföldi átigazolás esetén, ha a 17. életévét betöltött amatőr labdarúgó 12 hónapig az érintett szakág egyetlen sportszervezet labdarúgó csapatában sem kezdő, sem cserejátékosként nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen. Belföldi átigazolás esetén, ha a 17. életévét be nem töltött amatőr labdarúgó 6 hónapig az érintett szakág egyetlen sportszervezet labdarúgó csapatában sem kezdő, sem cserejátékosként nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen. E pont szerinti különleges átigazolásra is alkalmazni kell a működési költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket (beleértve a működési költségtérítés megfizetését) azzal, hogy az átadó sportszervezet hozzájárulása nem szükséges az átigazoláshoz és a labdarúgó utolsó pályára lépéstől számított 2 naptári éven belül lehet a működési költségtérítésre vonatkozó rendelkezéseket érvényesíteni.

Az Igazolások, átigazolások benyújtása és a versenyengedély kérelem csak elektronikus úton az IFA rendszeren keresztül történik!!!

SPORTORVOSI KÁRTYÁK CSERÉJE:

Díjfizetési rend:
10. C.: „Sportorvosi igazolás újbóli elkészítésének eljárási díja: 600 Ft + ÁFA/fő
10. D. "Sportorvosi igazolás cseréjének eljárási díja: Térítésmentes
(Csak abban az esetben térítésmentes, ha a labdarúgó betelt sportorvosi igazolása leadásra kerül az illetékes igazoló szervnél!)"


További hírek

Általános
Harmadik lett Zala amatőr labdarúgó-válogatottja

2023-12-06 10:23:51

Harmadik lett Zala amatőr labdarúgó-válogatottja

A megyei labdarúgó-bajnokságok őszi zárása után sem ért még teljesen véget a félszezon, hiszen a Területi Amatőrválogatottak Észak-Nyugat Magyarországi Regionális Tornáját Gyirmóton rendezték meg, ahol Zala együttese végül a harmadik helyen végzett.

Általános
ERŐNLÉTI KREDITPONTGYŰJTŐ WEBINÁR

2022-03-01 15:06:02

ERŐNLÉTI KREDITPONTGYŰJTŐ WEBINÁR

A Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképzési Intézete ismét kreditpontgyűjtő webinárt szervez.

Általános
GYERMEKVÉDELMI KREDITPONTGYŰJTŐ WEBINÁR

2022-03-01 15:04:08

GYERMEKVÉDELMI KREDITPONTGYŰJTŐ WEBINÁR

A Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképzési Intézete ismét kreditpontgyűjtő webinárt szervez.

Értesítők, információk

Szponzorok