A sportorvosi vizsgálat végzésének veszélyhelyzet alatti rendje

2020. május. 18., 19:51   |    

A sportorvosi vizsgálat végzésének veszélyhelyzet alatti rendje

Az EMMI miniszterének COVID-19 járványügyi helyzet kapcsán kiadott utasításainak értelmében bizonyos járóbeteg egészségügyi tevékenységek mind vidéken, mind a fővárosban 05.18-tól megfelelő szigorú óvintézkedések mellett újraindulhatnak. 

Az utasításban meghatározott óvintézkedések szigorú betartásával kizárólag a vidéki sportorvosi rendelőkben indítjuk el a személyes találkozással járó sportorvosi tevékenységet, amennyiben azt a sportorvos vállalja.
Dr. Szabó Tünde Államtitkár Asszony engedélyezte a távelbírálási folyamat ideiglenes, rendkívüli bevezetését. Ennek köszönhetően külön meghatározott sportolói kör esetében lehetőségünk van személyes vizsgálat nélküli, rövidített időtartamra szóló sportorvosi engedély kiadására. 
Budapesten, a Karolina úti Budapesti Sportorvosi Centrumban (BSC) 2020.05.23-ig kizárólag távelbírálásban kerülnek kiadásra az engedélyek.

2020.05.25-től megkezdjük a személyes vizsgálattal járó sportorvosi engedélyezést minden munkanapon 8-16 óráig 2 rendelőben. Az online előjegyzés sportolóink számára hamarosan megnyitásra kerül.

A korábban az OSEI-nél regisztrált Háziorvosok az eddigi fokozott leterheltségükre való tekintettel csak önkéntesen és szigorú dokumentációs kötelezettség mellett végezhetnek sportorvosi engedélyezést a körzetükbe tartozó sportolók számára. 

A távelbírálás feltételei és menete

A Dr. Szabó Tünde Államtitkár Asszony által engedélyezett távelbírálás alapját az képezi, hogy az engedélyezéshez használt Sportorvosi Regiszter adatai alapján ellenőrizhetők azok a sportolók, akik az elmúlt években rendszeresen részt vettek az szakmai útmutató szerinti kivizsgáláson. Amennyiben korábban megadták a telefonos elérhetőségüket, kórelőzményük online áttekintésével egy időben a telefonos konzultáció lehetőséget ad arra, hogy a versenyzési engedélyük egy alkalommal távelbírálásban, rövidített időtartamra meghosszabbítható legyen.

Távelbírálást a Budapesti Sportorvosi Centrum orvosai végezhetnek.

Vidéken, Pest megyében és az egyéb budapesti rendelőkben a távelbírálási folyamat egyelőre nem kerül bevezetésre.

A távelbírálás feltételei:

a „Sportorvosi kérdőív” kitöltése (az OSEI honlapjáról letölthető),
a sportolói COVID-19 kérdőív kitöltése (az OSEI honlapjáról letölthető),
több éves, teljesen negatív kórelőzmény,
rendszeres sportorvosi vizsgálaton való részvétel és kiadott versenyezhet minősítések megléte,
a korábban rendszeresen és szabályosan elvégzett sportorvosi vizsgálat – minimum 3 évre visszamenően és
melyeket követően a sportoló korlátozás nélkül kapott alkalmassági és/vagy versenyezhet engedélyt és
a Regiszterben szabályosan és hiánytalanul vezetett egészségügyi kórelőzménnyel rendelkezik és
a korábbi engedélyezéseknél nem szerepel egyéb kiegészítő vizsgálatra vonatkozó megjegyzés és
a sportoló jelenleg is igazoltan panaszmentes – azaz a válasz e-mailben nyilatkozik: „Fizikai aktivitással, sportolással kapcsolatosan jelenleg semmilyen panaszom, tünetem nincs.” és
a „sportorvosi kérdőív”, valamint a COVID-19 kérdőív kitöltve, aláírva, szkennelt formátumban a sportoló által korábban megadott saját e-mail címéről az tavelbiralas@osei.hu e-mail címünkre küldésre került, melyet kinyomtatunk és dokumentálunk.
Válogatott sportolóknál az elmúlt 18 hónap során végzett negatív kardiológiai vizsgálat, 12 hónapon belüli az OSEI-ben elvégzett emelt szintű szűrővizsgálaton való részvétel az engedélyezés további feltételei közé tartozik.
Sportágkezdőknél, újrakezdőknél (a legutolsó vizsgálat 18 év alatt 6 hónapnál, 18 év felett 1 évnél régebben történt), panaszos sportolóknál vagy a megjegyzésben pótlandó vizsgálatokkal, korlátozással rendelkező sportolók esetében a „távelbírálás” nem alkalmazható.

Az egyszeri rendkívüli hosszabbítás időtartama:

4-18 éves korosztályban 3 hónap
18-35 éves korosztályban 6 hónap
35-55 éves korosztályban 3 hónap
55 év felettieknél 1 hónap
kiegészítő szakvizsgálatokat igénylő sportágakban 3 hónap, melyek a küzdősportok, a kontakt és a non-kontakt labdajátékok, a vizes sportok, az autó-motor sport
A távelbírálás menete:

Elővizsgálat: a Sportorvosi Regiszter adataiból összeállított sportolói listából megfelelő gyakorlattal rendelkező sportorvos elvégzi az elővizsgálatot, megjelöli azon sportolókat, akik a távelbírálásra felvehetők. Számukra kiküldésre kerül a sportolói kérdőív és COVID-19 kérdőív.
A sportoló e-mailben előre megküldi a kitöltött, aláírt sportolói kérdőívet és nyilatkozatot.
Időpont egyeztetés: a Betegfelvételi Iroda felveszi a kapcsolatot a sportolóval és leegyezteti a távelbíráláshoz a telefonhívás időpontját.
A BSC sportorvosa telefonos konzultáció keretében elbírálja a versenyengedély meghosszabbítását.
A versenyengedélyt az elektronikus adatbázisban rögzítjük, melyet a sportoló az Sportorvosi Regiszter honlapunkon található online felületéről (https://online.osei.hu/engedely-ellenorzes/) letölthet. A sportoló kifejezett kérésére e-mailben megküldjük az eredeti lepecsételt nyomtatványt.
A versenyengedély díjmentes átpecsételésére a járványhelyzet megszűnését követően nyílhat lehetőség.
Abban az esetben, ha a sportoló versenyengedélye a telefonos konzultáció ellenére csak személyes vizsgálatot követően hosszabbítható, az Intézet a személyes vizsgálatok indulását követő időszakban biztosít időpontot a vizsgálatra.
 

A személyes találkozással járó sportorvosi tevékenység menete a járványügyi időszakban:

A vizsgálatokra való előjegyzés minden esetben telefonon történik, az előjegyzési időpontok és a létszám (óránként legfeljebb 4 sportoló) pontos betartása mellett.
A személyes sportorvosi vizsgálatokra kizárólag tünetmentes sportolókat várunk.
Szájmaszk viselése minden sportolónak és kísérőnek kötelező!
A vizsgáló sportorvos megfelelő védőfelszerelésben (védőköpeny, sebészi maszk, gumikesztyű) vizsgálhat.
A személyes sportorvosi vizsgálat előtt sportolói COVID-19 csekklista kitöltése szükséges, amennyiben COVID-19 gyanú áll fenn, a vizsgálatot meg kell szakítani. A csekklista kitöltése előzetesen is megtörténhet, az az intézetünk honlapjáról letölthető a sportorvosi kérdőívvel együtt itt
A személyes sportorvosi vizsgálat szokásos alapelemei a vizelet-, EKG és vízus-vizsgálatok elvégezhetők, valamint a 35 éven felülieknél a vérvizsgálat elvégeztethető. 2 hónapnál nem régebbi hozott vizsgálati lelet bemutatása megfelelő körültekintéssel elfogadható.
A szokásos kiegészítő vizsgálatok (szemészet, ortopédia, neurológia, fül-orr-gégészet) egyidejű elvégzése a személyes kontaktusok számának csökkentése végett a járványügyi helyzet teljes feloldásáig szüneteltetve, elvégzésük a következő sportorvosi vizsgálatig, de maximum 6 hónapig halasztható. Ezt a tényt a Sportorvosi Regiszterben az anamnézis mezőben rögzíteni kell!
Amennyiben a vizsgáló sportorvos olyan kiegészítő szakvizsgálatot igénylő rendellenességet talál a vizsgálat vagy a kórelőzmény kapcsán, amely az alkalmasságot vagy versenyképességet érdemben befolyásolja, az engedélyezést meg kell szakítani és azt a vizsgálatok elvégzését követően, azok eredményétől függően lehet elbírálni.
Az általános igazolás kiadásán túl a járványhelyzet időszakában átpecsételésre nincs mód, ezért kérjük, hogy a versenyengedély kiadásához szükséges dokumentumokat hozzák magukkal!
 

Budapest, 2020. május 20.

 

                   Dr. Kiss Marianna                                                    Dr. Soós Ágnes

            OSH Vezető Sportorvos s. k.                                     Főigazgató Főorvos s. k.


Letölthető dokumentumok


További hírek

Közérdekű
MLSZ TAVASZI GRASSROOTS ALAP (ZALA)

2024-01-17 09:51:25

MLSZ TAVASZI GRASSROOTS ALAP (ZALA)

2024. tavaszi félév

Közérdekű
Zala Vármegye Labdarúgásáért-díj

2023-12-13 09:42:54

Zala Vármegye Labdarúgásáért-díj

Közeledik az év vége, s ilyenkor az MLSZ zalai igazgatóságának társadalmi elnöksége rendre kibővített ülésen adja át a Zala Vármegye Labdarúgásáért-díjakat az arra érdemeseknek.

Értesítők, információk

Szponzorok